1-2-3-4 (ή αλλιώς, χαλβάς πολίτικος)


Μ’ αρέσει η τάξη και η συμμετρία. Φοβάμαι όμως την ταξινόμηση. Μ’ αρέσουν τα πράγματα που μπορώ να θυμάμαι απ’ έξω και μ’ αρέσουν οι ζαβολιές.
1-2-3-4. Απλά πράγματα, ωραία νοικυρεμένα. Κι ύστερα έρχομαι και τα κάνω πυροτέχνημα με το πολύ μου.

Χαλβάς 1-2-3-4 (όχημα πυροτεχνημάτων)

1 κούπα λάδι
2 κούπες σιμιγδάλι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό

Κάνω σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη.
Καβουρδίζω το σιμιγδάλι στο λάδι μέχρι να πάρει βαθύ ξανθό χρώμα.
Αδειάζω το σιρόπι στην κατσαρόλα του σιμιγδαλιού ( Με πάρα πολύ προσοχή γιατί πιτσιλάει και καίει φριχτα!)
Αφήνω το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι.
Φορμάρω.
Κρυώνει.
Ξεφορμάρω.
Ωραία πράματα. Απλά μετρημένα.
😉
Αρωματίζω το σιρόπι με κανέλλα, γαρύφαλλο, φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού, καμμιά φορά λικερ μαστίχα, όπως έκανε η γιαγιά μου η Θεοδότη, ή ρούμι. Καμμιά φορά, αφαιρώ μια ποσότητα ζάχαρης και την αντικαθιστώ με μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου, ή καστανή ζάχαρη, ή πετιμέζι.
Λίγο πριν είναι έτοιμο το σιμιγδάλι για το σιρόπι, προσθέτω στο καβούρδισμα κουκουνάρι, καρύδια, σταφίδες, αμύγδαλα, ή όλα μαζί. Άλλοτε ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, ή σύκα, μουλιασμένα σε ρούμι. Και τώρα τελευταία, το ξύσμα περγαμόντου που μου έδωσε η κυρία Εύα, από την πεθερά της.
Όταν ενώνω τα δύο, ξέρω πως έχω κάνει το 1-2-3-4, άνω κάτω. Αλλά μέσα στο χαλβά μου έχει Πόρο, Κύπρο, Τίνα, γιαγιά, Εύα, κι ό,τι άλλο θέλω.

Ύστερα ένα παιδί μου ψυθιρίζει : Σήμερα, ήταν η πιο ωραία μέρα. Κρατάω τη φράση του, χρυσό σκουλαρίκι και την κρεμάω στο αυτί μου.

Έτσι είμαι εγώ. Του πολύ.

6 responses to “1-2-3-4 (ή αλλιώς, χαλβάς πολίτικος)

  1. Μμμμμμμμ!

    Χαλβάς = Τεσσαρακοστή
    Τεσσαρακοστή = χαλβάς
    Με λεμόνι αντί πορτοκάλι και μια κούπα ζάχαρη λιγότερη..
    Έτσι. Απλά!

    Φιλιά. Πολλά.

    Μου αρέσει!

  2. @ peftasteri : Γουστάρω! Καμμιά φορά, γουστάρω και να βάζω χυμό λεμονιού στο σιρόπι. Παίρνει την πολύ την γλύκα. Και τη λιγότερη ζάχαρη γουστάρω. Αλλά όταν τον έδειξα στα παιδιά το περασμένο Σάββατο, ήθελα να είναι έτσι για να τον θυμούνται εύκολα.
    Γουστάρω και που τα γράφεις επίσημα : «Τεσσαρακοστή!» 🙂

    @ hdd345f : Μερσί. Λακωνικό. Αλλά εσάς σας αρέσει το λακωνίζειν. Ο χαλβάς μου ήταν αντίθετος από το γράψιμο. Πληθωρικός. Θα σας άρεσε. Έτσι νομίζω.

    Μου αρέσει!

  3. Ακούω το τραγούδι, ένα χαμόγελο περνάει από το στόμα μου, διαβάζω το κείμενο, το χαμόγελο ήρθε για να μείνει. 🙂 Καλή Κυριακή!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε