Muffins Μπαλαντερ (που εγώ τα κάνω μόνο αλμυρά)

Την συνταγή αυτή την έχω βρει εδώ και χρόνια στο epicurious.com τον επίσημο δικτυακό τόπο των περιοδικών Gourmet και Bon Appetit . Την έχω φτιάξει πολλές φορές με μεγάλη επιτυχία. Δεν έχω ποτέ όμως προσπαθήσει να τα κάνω γλυκά. Έτσι κι αλλιώς εγώ δεν συμπαθώ πολύ τα γλυκά (να τα τρώω, γιατί να τα φτιάχνω, τρελλαίνομαι).

2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ. baking powder

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 αυγό

1 κούπα γάλα

¼ κούπας βούτυρο λιωμένο

Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά σ’ ένα μπωλ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι. Το μείγμα δεν χρειάζεται να γίνει ομοιογενές.

Γεμίζουμε 12 φορμάκια για muffins πολύ καλά (αλλά όχι υπερβολικά) βουτυρωμένα και αλευρωμένα (έχουμε τινάξει πολύ καλά το επιπλέον αλεύρι). Αν έχετε φορμάκια σιλικόνης, δεν χρειάζονται ούτε βουτύρωμα ούτε αλεύρωμα.

Ψήνουμε τα μάφινς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 -25 λεπτά.

Σ’ αυτό το βασικό μείγμα μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει.

Σας προτείνω τους ακόλουθους συνδιασμούς :

Παρμεζάνα

Προσθέτετε στη βασική ζύμη 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα (στο χοντρό τριφτήρι, όχι σκόνη). Απλώς την ανακατεύετε με το βασικό μείγμα, από το οποίο καλό είναι να έχετε παραλείψει το αλάτι.

Λούζα με μαύρο πιπέρι και ανθό αλατιού

Περνάτε 5-6 φέτες λούζα από το τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη, να φρυγανιστεί. Την κόβετε με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Την προσθέτετε στο βασικό μείγμα μαζί με φρσκοτριμμένο και χονδροκομμένο μαύρο πιπέρι (ποσότητα ανάλογα με το γούστο σας). Ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τις φόρμες. Πασπαλίζετε τα κεκάκια από πάνω με το αλάτι. Προσοχή στην ποσότητα.

Λιαστή ντομάτα και μανούρι

Προσθέτετε στη βασική συνταγή ½ κούπα μανούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια και 3-4 λιαστές ντομάτες (σε λάδι) καλά σκουπισμένες και κομμένες επίσης σε μικρά κομμάτια. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και λίγη ξαλμυρισμένη κάππαρη.

Καπνιστή πέστροφα – τυρί κρέμα – σχοινόπρασσο.

Ανοίγετε με τα δάχτυλα 200 γρ. πέστροφα σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύετε τη μισή με ½ κούπα τυρί κρέμα και την άλλη μισή με τη ζύμη. Προσθέτετε στη ζύμη και το σχοινόπρασσο. Βάζετε σε κάθε θηκούλα τη μισή περίπου ζύμη απ’ όση χωράει. Τοποθετείτε στο κέντρο της ζύμης 1 κ.γ. από το μείγμα του τυριού κρέμα. Συμπληρώνετε την υπόλοιπη ζύμη. Προαιρετικά, πασπαλίζετε με μαυροκούκκι.

Με μπλε τυρί

Προσθέτετε στο βασικό μείγμα 1 κούπα ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα σε τρίμματα. Στην πρώτη περίπτωση παραλείπετε το αλάτι, ενώ στη δεύτερη όχι. Μπορείτε να προσθέσετε και μερικά φύλλα μελισσόχορτου ψιλοκομμένα.

Εύχομαι να σας αρέσουν τα muffins μου και στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα να συντροφεύσουν τα πρωινά ή τους απογευματινούς σας καφέδες.

Καλό χειμώνα.

15 responses to “Muffins Μπαλαντερ (που εγώ τα κάνω μόνο αλμυρά)

  1. Ωραία.. Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα που τρώμε και έχω γίνει σαν το μεγάλο -για να μην πω σαν το τεράστιο- βουνό, τώρα ήρθαν και τα muffins… Διάβασα το ποστ και χαμογέλασα… Μετά σκέφτηκα πως τελικά είμαι μάλλον κακός άνθρωπος γιατί δεν δέχομαι πάντα τις συγγνώμες. Ειδικά όταν έχω δώσει πολλές ευκαιρίες… Και μετά διάβασα την συνταγή και μου τρέχουν τα σάλια… Πάω να δω τι υλικά μου λείπουν… Το μόνο που έχω σίγουρα είναι ροκφόρ… Ή μήπως ήταν κάτι άλλο που κατέληξε με μούχλα? Who knows… Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς….

    Μου αρέσει!

  2. fevis μου, είμαι σίγουρη οτι θα σου αρέσουν πολύ. Ελπίζω και σε όλους σας. Γίνονται δε και εξαιρετικά εύκολα. Θα τα αγαπήσεις νομίζω. Αν τα κάνεις με ροκφόρ, μη βάλεις καθόλου αλάτι. Μπορείς όμως να τα στολίσεις από πάνω με ένα καρύδι το καθένα.
    Να σου πω και κάτι άλλο. Τα ψυχωφέλιμα τα δικά μου μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς. Το blog αυτό δεν είναι lifestyle και δεν προτείνει τρόπο να ζει κανείς. Πιστεύω ακράδαντα οτι η συγγνώμη ελευθερώνει τους ανθρώπους από το θυμό, και τους πάει σε άλλο επίπεδο. Ομως ο καθένας από μας, έχει δικό του τρόπο να τα διαχειρίζεται αυτά. Κοντολογίς, εγώ δεν πιστεύω πως είσαι κακός άνθρωπος. Φιλιά.

    hdd345f, αυτή την ευχή, τη σιχαινόμουν παλιά. Δεν ήθελα ποτέ να τη λέω. Σήμερα όμως μου βγήκε με την καρδιά μου. Πέρσυ τραγουδούσα όλο το χειμώνα :
    Το χειμώνα ετούτο
    άμα τον πηδήσαμε,
    για άλλα δέκα χρόνια,
    άιντε καθαρίσαμε.
    Φέτος έχω τη σιγουριά του καθαρίσματος και είμαι αισιόδοξη.
    Υπερβαίνω τα εσκαμμένα, και σας στέλνω κι εσάς τα φιλιά μου. Στο κάτω κάτω, you ‘re one of us now!

    Μου αρέσει!

  3. καλό αποκαλόκαιρο καρδιά μου… άσε τον χειμώνα -όταν έρθει- να τρυπώσει με μικρά ρίγη και ανατριχίλες κάτω από το δέρμα, σαν εραστή που περιμένοντάς τον έχεις αποκοιμηθεί.
    αυτά τα λαχταριστά muffins θα τα ονόμαζα προσφοράκια για ψυχές και φίλους…
    μήπως παρ’ ελπίδα μπορούμε να εμπνευστούμε κανένα τσάτνεϊ με σύκα ή καμιά “πειραγμένη” μαρμελάδα γιατί παίζει πληθώρα, και, πέρνα μια μέρα από τον κήπο μου να μαζέψουμε.
    φιλιά με άκρες από αλάτια.

    Μου αρέσει!

  4. Muffins are in the air, μου φαίνεται. Την Παρασκευή, μου έφερε να δοκιμάσω και μια από τις μπουμπούκες του γραφείου. Εκείνη τα είχε φτιάξει με κολοκύθι και σταφίδες.
    Συμφωνώ για τη συγχώρεση (και σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα) προς τους άλλους αλλά κυρίως προς τον εαυτό μας.

    Άντε καλό χειμώνα να έχουμε.

    Μου αρέσει!

  5. Tif, αποκαλόκαιρο κατά το απομεσήμερο? Ίσως δεν έχεις άδικο. Πάντως είμαι τόσο αισιόδοξη για τον φετινό χειμώνα, που δεν έχω κανένα λόγο να τον ξορκίσω.
    Θα ψάξω τα κιτάπια μου για τα σύκα σου. Με χαρά έρχομαι να βοηθήσω στη συγκομιδή. Just say when.
    Φιλιά πολλά κι από δω. (Κι ένα μεγάλο για το βαφτιστήρι σου.)

    Αθήναιε, as you know, εγώ τά χω στην ημερήσια διάταξη. Εντάξει στην εβδομαδιαία. Ναι πρέπει να μπορούμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας. Το αυτομαστίγωμα δεν βοηθάει. Απλώς εκεί θέλει λίγη προσοχή, γιατί ως γνωστόν από τότε που βγήκε η συγχώρεση, χάθηκε το φιλότιμο… Φιλιά βρε.

    Μου αρέσει!

  6. Δάκρυσα, βρε Μάτζικα… Ήσουν η δική μου σπουδαία ενθάρρυνση για σήμερα. Να είσαι πάντα τόσο μαγική 🙂 Ανέπνευσα λίγο πιο βαθιά και χαμογέλασα στην οθόνη

    Μου αρέσει!

  7. σάλτσες που να λένε «σε θέλω» ;
    θα θησαύριζες, άκου με που σε λέω

    για να μη σου πω και για τις βάφλες που μιλάνε (εδώ που τα λέμε τόσο που τις χρεώνουν ούτε ζωντανές να ήταν)

    ωραιότατη λίστα
    είσαι πλέον μια λισταρχίνα με τη βούλα

    (τιμή μου και καμάρι μου το dedication αλλά εκείνη τη «στοργή» τι την ήθελες ; 😀 )

    Μου αρέσει!

  8. -Ζητήστε από τους άλλους αυτό που θέλετε.

    Προς το παρόν, θα ήθελα ένα μαφιν.
    (Αργότερα μπορεί να σας ζητήσω κι αλλα, γιαυτό μη δίνετε τέτοια θάρηττα)

    🙂

    Καλό φθινόπωρο.

    Μου αρέσει!

  9. για δες! Μετά από τρεις μέρες χωρίς γεύση και μερικές βδομάδες άρνησης να γυρίσει έστω ο διακόπτης της κουζίνας, με προκάλεσες να πιάσω σκεύη στα χέρια μου. Προσφέρονται και για cooking-therapy. Θενκς!

    Μου αρέσει!

  10. Βρε Κ.Κ.Μοίρη μου, τι θα ήθελες να γράψω εκτός της αγάπης δηλαδή?
    Εγώ φτιάχνω σάλτσες που λένε σε θέλω. Το γιατί δεν έχω δει χαΐρι και προκοπή, αυτό δεν έχω καταλάβει ακόμα.
    Την επόμενη φορά που θα ειδωθούμε, θα σου φτιάξω βάφλες εγώ. Μη σε μέλλει.

    nomad, στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα έχυμε τη μεγάλη συνάντηση των εθελοντών των Δρόμων Ζωής. Αν έρθετε, θα σας φυλάξω muffins. Όσο για τα θάρρητα, δεν ανησυχώ. Κι αυτοί που τους τα δίνω, δεν τα χρησιμοποιούν, συνεπώς, δεν νοιώθω να απειλούμαι. Εξάλλου, εγώ έγραψα «ζητήστε», δεν έγραψα «και θα λάβετε».

    m., cooking therapy indeed. Εχθές, en un tour de main, έφτιαξα δυο δόσεις και τις μοιράστηκα με τη Δόκτωρα Κοτσανολόγο. Ετσι στ’ αστεία βρε παιδί μου, σε μισή ωρίτσα. Από κει που ήμουν πτώμα, ξαφνικά, φτιάχνοντας τα muffins, έγινα περδίκι. Δοκίμασέ το. Μεγάλη αγκαλιά σου στέλνω και πολύ γλυκό φιλί.

    Μου αρέσει!

  11. Αγαπητή Μάτζικα, στις 17 ωρα 7, θα μου ρίχνουν πέτρες στη δουλειά.

    🙂

    Δεν πειράζει, ότ/αν με θεωρήσεις πιθανόφιλο* θα μου τα στείλεις και μένα με κουριερ, όπως στους άλλους. Ως τότε θα τα λιγουρεύομαι. Οσον αφορά τα θαρηττα, έτσι είναι. Οταν απλόχερα προσφέρει κανείς, ελάχιστοι είναι οι γύφτοι που ζητάνε παραπάνω.

    *νομαδολογισμός.

    Τους χαιρετισμούς μου και καλή επιτυχία στους Δρόμους (και στα εδέσματα)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε