Κορμός με mousse καπνιστής πέστροφας

Κορμός π�στροφας

Για το παντεσπάνι

80 γρ. μαργαρίνη

4 αυγά

1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

100 ml γάλα

200 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. baking powder

½ κ.γ. κρεμόριο

λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός λεμονιού

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με το κρεμόριο σ σφιχτή μαρέγκα. Σ’ ένα μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπαμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, διπλώνουμε απαλά τη μαρέγκα στο μείγμα, με προσοχή για να μην «κάτσει».

Απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, που έχουμε στρώσει με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, ή ώσπου βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στη ζύμη να βγαίνει καθαρή.

Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα της κουζίνας και αφαιρούμε με προσοχή το λαδόχαρτο. Τυλίγουμε το παντεσπάνι με τη βοήθεια της πετσέτας σε ρολλό και το αφήνουμε να κρυώσει τυλιγμένο για να διατηρήσει το σχήμα του.

Για την mousse καπνιστής πέστροφας

250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

250 ml φρέσκο τυρί κρέμα

200 γρ φιλέτο καπνιστής πέστροφας

χυμμό και ξύσμα δύο λεμονιών

3 κ.σ. σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κόκκους ροζ πιπεριού χονδροκοπανισμένους

1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αλάτι και το ξύσμα σε σφιχτή σαντιγύ.

Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε το τυρί κρέμα με το χυμό των λεμονιών να μαλακώσει και ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε το σχοινóπρασσο και το πιπέρι και συνεχίσουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το φιλέτο της πέστροφας κομμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε 2 κ.σ. από την σαντιγύ και την υπόλοιπη την διπλώνουμε απαλά στο μείγμα του τυριού, ώστε να ενωθεί και να ομογενοποιηθεί η mousse.

Συναρμολόγηση

Αφαιρούμε την πετσέτα από το παντεσπάνι. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη mousse πέστροφας στο εσωτερικό του παντεσπανιού και τυλίγουμε σε ρολλό. Τοποθετούμε σε πιατέλα και στολίζουμε με ροζέτες από την σαντιγύ που έχουμε κρατήσει, λίγο σχοινόπρασσο και ροζ πιπέρι.

Από το περιοδικό Οινοδρόμιο

Σ’ ευχαριστώ πολύ Σύσση!

Κι από πάνω ο Θεός

Με τον Άγιο Βαλεντίνο

Σ’ αγαπώ και δε σε δίνω

Κανενός

Advertisements

25 responses to “Κορμός με mousse καπνιστής πέστροφας

  1. Το μεσημέρι πέρασα για μια επίσκεψη, δεν βρήκα καινούργιο ποστ και είπα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να σου τηλεφωνήσω.
    Ειδοποιήθηκα μόλις, από τα …λαγωνικά μου, ότι έδρασες πάλι και ήρθα να το πιστοποιήσω.
    Τί να σου πω κορίτσι μου; Στάζει μέλι το νόστιμόν σου.
    Ναι, κι ένοιωσα κι εκείνη τη γεύση πώς την είπες; …γεύση ιδρώτα!
    Και για πες τώρα… το Ελιξίρ το πουλάει αυτό το ιδρω-γευστικόν σε περιτύλιγμα τρυφερής αγκαλιάς; Ή να καταναλώσουμε τ’ αποθέματά μας;
    Σμακ!

    Ααα και να μεταφέρεις στη Σύσση, μια πρώτη ματιά που πρόλαβα στο περιοδικό. Πολύ καλό!

    Μου αρέσει!

  2. Θέλω να το δοκιμάσω αυτό… Επίσης θέλω να φτιάξω ένα blogroll της προκοπής αλλα αυτό είναι άλλη υπόθεση 😛

    Μου αρέσει!

  3. Αχ κοπελιά μου με τις ωραίες σου τις συνταγές και τα ακόμη καλύτερα κείμενα!
    Σιδεροκέφαλη και στο «ΟΙΝΟΔΡΟΜΕΙΟ».(Μη μου πεις ότι είναι δική σου και η εικονογράφηση γιατί θα αρχίσω να αναρωτιέμαι αν υπάρχει επιτέλους κάτι που δεν το κάνεις καλά).
    Πάντα να σε καμαρώνουμε έστω κι από μακριά καλή μου!

    Υ.Σ.Δεν ματιάζω αλλά αν κάτι λάχει, ξεματιάζω :-))

    Μου αρέσει!

  4. Αθήναιε, μερσί.

    Δημήτρη, εσύ δεν έχεις ανάγκη μεσολαβητή για να μιλήσεις στη Σύσση.

    Λουίζα, thnx.

    peftasteri, τελικά, δεν αξιώθηκα να τον πιούμε αυτόν τον καφέ. Ελπίζω κάποια στιγμή!!!

    Erevos, να το δοκιμάσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαίνεται και πραγματικά σαγηνευτικό!!! Αμα φτιάξεις το blogroll, έρχεσαι να φτιάξεις και το δικό μου??

    VitaK, αγαπημένη μου, καλωσόρισες. Πότε θα πιούμε ένα ρακάκι? Σ’ αποθύμησα. Κι εσένα και την Κρήτη.

    Μου αρέσει!

  5. Πανέμορφη συνταγή, αν και φαίνεται δυσκολούτσικη για τα ερασιτεχνικά μου χεράκια!

    Η καπνιστή πέστροφα θα μπορούσε να αντικατασταθει ισάξια και απο καπνιστό σολομό ε;

    Μου αρέσει!

  6. Αννα, δεν είναι καθόλου δύσκολη συνταγή. Τόλμησέ τη. Ετσι κι αλλιώς κι εγώ ερασιτέχνις είμαι. Απλώς σ’ αυτό το πιάτο προσπάθησα να πραγματοποιήσω την φαντασίωσή μου. (Μη ρωτήσετε, δε θα σας πω ποια είναι!)

    Φυσικά και μπορεί να αντικατασταθεί από σολομό η πέστροφα. Παρόλο το ακριβότερο κόστος του όμως, δεν νομίζω πως εδώ ειδικά δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.
    Η γεύση του είναι πολύ φίνα για να χαθεί μέσα στην τόση κρέμα και η υφή του πολύ λεπτή για να μη φαίνεται.
    Σου το λέω έχοντας δοκιμάσει και με σολομό. Εκείνη την ημέρα που προσπαθούσαμε να βγάλουμε τη συνταγή με το Θοδωρή, κάναμε μισό κορμό έτσι και μισό αλλιώς. Η πέστροφα νίκησε! Αλλά τον σολομό, τον απολαύσαμε με σπιτική ρακή εξαιρετικής ποιότητας σε μους, χωρίς παντεσπάνι! Άψογος!

    Μου αρέσει!

  7. αχ, ααχ, με λιγώσατε, πάντα νόστιμη μαγισσούλα, και αυτός “αήθης” ο πάνω πάνω πρώτος μέχρι και αυτό έχει δοκιμάσει…
    να τον προειδοποιήσετε ότι μιαν αυγή κάποτε εμείς θα μονομαχήσουμε για την ψυχή και τα κάλλη σας!
    αν η ιστορία δεν είναι αληθινή, πολύ γρήγορα το αυτό να γίνει,
    φιλιά στην μάγια.

    Μου αρέσει!

  8. Tif, τον έχω δάσκαλο τον Αθήναιο, και του πάω σχεδόν ό,τι φτιάχνω να το δοκιμάζει. Αυτό, μη σου φαίνεται χαρά, είναι μαρτύριο!!
    Ασε τις μονομαχίες κι έλα μια μέρα να φάμε και να πούμε κανένα τραγούδι, με τη Μάγια.

    Μου αρέσει!

  9. To έφαγα !
    Δεν ήταν, βέβαια, ίδιο καθώς κάθε γεύση θέλει τη γωνιά της αλλά μου άρεσε τόσο που θα ξαναφάω !
    (με λυκουρίνο, πάντως, η βαλίτσα δεν πάει καθόλου μακριά, κρίμα..)

    Μου αρέσει!

  10. Να τους κυρήξουμε πόλεμο ;
    Ο λυκουρίνος, ξέρετε, μπορεί να γίνει εξαίρετο βιολογικό όπλο εάν δεν επιδειχθεί η ανάλογη τρυφερότης..

    Μου αρέσει!

  11. Καλά βρε un homme, έπιασες κι έκανες τον κορμό μου με λυκουρίνο? Δε λέω κι άξιος αντιγραφής είναι κι απ’ όλα. Δεν χρειάζεται όμως κάτι πιο φίνο για να πάει λίγο μακρύτερα η βαλίτσα?

    Μου αρέσει!

  12. Σου θυμίζω, γιατί έχουμε καιρό να ειδωθούμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μου : Είναι ξανθό.
    Μετά από αυτή τη δήλωση, δικαιολογούμε πιστεύω να ρωτώ :
    α) γιατί λες οτι δεν ήταν ίδια η γεύση?
    β) οι ιδέες που σου μπαίνουν αφορούν στην γέμιση του κορμού, ή στον προορισμό της βαλίτσας.

    Διευκρινιστικά να πω, οτι το εκλεπτυσμένο αυτό έδεσμα, μπορεί να ρίξει τον υπάρχοντα σύντροφο. Δεν υπόσχεται να ρίξει στα πόδια σας ολόκληρο χαρέμι.

    Μου αρέσει!

  13. Lucky you!
    Εμένα άσπρο.

    Μα επιμένω πως η γεύση ακόμη κι ενός ταπεινού πιάτου ζυμαρικών με λάδι και σκόρδο, άλλη είναι στο Torrento , άλλη στο Γκάζι κι άλλη στα Πομακοχώρια , άλλη με τον αδερφό μου , άλλη με την κουμπάρα μου , άλλη με τα παιδιά ..
    Δεν φαντάζομαι να έχετε ενστάσεις επ αυτού.
    Ένα καλό κρασί καταλήγει μέτριο με κακή παρέα.

    Τώρα θα μου πείτε «γιατί να το μοιραστείς με κακή παρέα;»
    Aυτό όμως είναι από άλλο χαρέμι…

    Μου αρέσει!

  14. Ευχαριστούμε, ελπίζω να περάσατε καλά! ΘΑ δοκιμα΄σω τη mousse, το τύλογμα με φοβίζει, και αν σπάσει? Τι να προσέξει κανείς?

    Μου αρέσει!

  15. Φλο, μην ανησυχείς για το σπάσιμο.
    Τυλίγοντας σε πετσέτα το παντεσπάνι, όσο ακόμα είναι ζεστό, δεν κινδυνεύει να σπάσει γιατί έχει ελαστικότητα. Όταν κρυώσει, αφαιρείς την πετσέτα με προσοχή και έχει κρατήσει το σπιροειδές σχήμα.
    Κι αν κρακελάρει και πουθενά, δεν τρέχει τίποτε. Στόλισε το σπάσιμο με ροζέτες σαντιγύ που θα έχεις κρατήσει όταν θα φτιάχνεις τη μους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s